dijous, 2 de febrer del 2017

26 de gener del 2017



El passat 26 de gener la Laura De Andrés Creus va visitar el Pati Blau amb un magnífic llibre, un gran reportatge d'investigació sobre l'aluminosi al barri barceloní del Turó de la Peira: "Vides apuntalades. 25 anys d'aluminosi al Turó de la Peira".

Aquest és el seu relat del seu pas pel Pati Blau:

"Quan la Carme Porta em va explicar què era el Pati Blau i em va convidar a presentar-hi el Vides Apuntalades, vaig sentir-me afalagada. Una no té sempre l'oportunitat de presentar la seva recerca i de fer-ho amb tan bona companyia. En les seves paraules de presentació vaig poder fer una relectura molt enriquidora de la feina que -en solitari i humilment- he anat fent al llarg dels darrers anys. Diu la Carme que la història de l'aluminosi al Turó de la Peira és, en certa manera, la història de la classe obrera. Dels qui van venir de fora (però també des d'aquí!) per buscar un futur a la Barcelona de la posguerra, i que malgrat tenir feina estable, van haver de malviure en infrahabitatges i habitatges precaris, en condicions encara més precàries (us sona?). I de com personatges sense escrúpols, com Román Sanahuja, que van saber aprofitar les escletxes d'una dictadura podrida per fer-se d'or a costa dels més humils. En definitiva, que el Vides Apuntalades és un llibre sobre la classe obrera, sempre amb una sabata al coll, i de la seva lluita per alliberar-se'n. Em sento agraïda per aquesta visió de conjunt, perquè una va fent i resulta difícil tenir una perspectiva tan àmplia de la feina feta. Només voldria afegir que, com a periodista, per a mi poder posar el focus en els silencis de la història més recent ha estat i és un privilegi, però també una obligació. No podem passar de puntetes per damunt de tot el que hem viscut en els darrers anys. Perquè cal ser coneixedors de la història en minúscula per no tornar a repetir els errors de la història en majúsucules. 

El maridatge amb un vi negre tan especial com el que ens van oferir els amics del Tast només dóna encara més profunditat a aquestes històries. Compartir-les amb vosaltres ha estat un plaer, pel vostre interès i per aportar-me molt més del que jo humilment us hagi pogut explicar. 

Moltes gràcies, al Pati Blau!"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada